Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:12: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 17:51

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η (σημαντική) μείωση των φόρων αλλιώς δεν... έχει ανάπτυξη

  γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

 

To μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να μπορέσει να προχωρήσει σε σημαντικές φοροελαφρύνσεις και στην δημιουργία ενός δίκαιου και ανεκτού για τις τσέπες των Ελλήνων, φορολογικού συστήματος ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, μακρόχρονη ανάπτυξη και να γίνει η Ελλάδα μια φιλική προς τις επενδύσεις χώρα.

Κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια χώρα στην οποία απαιτείται για κάθε 100 ευρώ κέρδος να δοθούν στο κράτος τουλάχιστον τα... 80 με την μορφή φόρων, εισφορών και προκαταβολών φόρων.

Επίσης κανείς δεν πρόκειται να ξαναγοράσει ούτε... κουπί, πόσο μάλλον ακίνητο με τέτοιο εξοντωτικό ετήσιο ΕΝΦΙΑ.

Όλα αυτά έχουν γίνει κατανοητά όχι μόνο στη νυν κυβέρνηση, αλλά και στους ίδιους τους δανειστές που βλέπουν μια φυτοζωούσα οικονομικά χώρα, να μην μπορεί να μπει σε τροχιά αληθινής ανάπτυξης.

Βέβαια δεν μπορούν οι δανειστές να παραδεχθούν και τα δικά τους εγκλήματα οπότε  θα παρουσιάσουν μια δήθεν αντίσταση και είναι πολύ πιθανό το νέο φορολογικό σχέδιο το οποίο αναμένει η κοινωνία με μεγάλη αγωνία, να «σπάσει» σε δύο κομμάτια.

Σε ένα μικρό και σε ένα μεγάλο με το μικρό να αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στις 120 δόσεις, και το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020.

Παρόλα αυτά υπάρχει μια πιθανότητα οι Θεσμοί να δεχτούν ένα ενιαίο μεγάλο φορολογικό άμεσα και να ψηφιστεί εντός του Αυγούστου.

Με αφορμή το συνέδριο του Economist, οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν ενημερωθεί και έχουν λάβει τα απαραίτητα στοιχεία για το σύνολο των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στον Έλληνα να έχει μερικά ευρώ στην άκρη για να ξοδέψει στην αγορά, κάτι που θα σημάνει αυτόματα την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτός είναι ο πρώτος στόχος αλλά ο βασικότερος είναι να προσελκυστούν επενδύσεις ώστε να μπει νέο χρήμα στην χώρα που θα δημιουργήσει πολλές περισσότερες και πιο μόνιμες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να εκφράσουν τις θέσεις τους μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες. Υπάρχει περίπτωση για το «θεαθήναι»  να ζητήσουν περισσότερο χρόνο για να αποτιμήσουν ορισμένα από τα μέτρα, οπότε τότε θα πάμε στο «σπαστό» φορολογικό νομοσχέδιο

Θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, και θα περιλαμβάνει βελτιωτικές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία και πιθανώς να ενσωματώνει μια πρώτη σειρά φοροελαφρύνσεων και φιλοαναπτυξιακών μέτρων.

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε έως 120 δόσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επεξεργαστεί βελτιώσεις, με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση στις ευκολίες πληρωμής για όλους τους οφειλέτες. 

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να μειωθεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, τα κριτήρια ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα θα διευρυνθούν, ενώ μείωση σχεδιάζεται και για το ετήσιο επιτόκιο που επιβαρύνει τις οφειλές οι οποίες εντάσσονται στη ρύθμιση.

Επειδή όμως οι 120 δόσεις δεν αρκούν θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και τα πρώτα οριζόντια μέτρα μείωσης φόρων όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 και από το 24% στο 20% το 2021 και η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% το 2020 και 10% το 2021. 

Επίσης αναμένεται να περιληφθούν διατάξεις για την τόνωση της κτηματαγοράς, πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για το leasing αυτοκινήτων και κωδικοποίηση των νομοθετικών αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια μέσα από υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.

- Ένα δεύτερο, μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις της τετραετίας (μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη). 

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, έδειξε πως πλέον οι δανειστές αναγνωρίζουν την ανάγκη φοροελαφρύνσεων.

Το μόνο «αγκάθι» είναι ότι εξακολουθούν να θέτουν το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι θεσμοί θα μελετήσουν λεπτομερώς τον κυβερνητικό σχεδιασμό τον Σεπτέμβριο, παραδέχθηκε πως «η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή», ωστόσο συμπλήρωσε:

«Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος. Όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό».

Βέβαια κανείς δεν έχει εξηγήσει στον κύριο Ρέγκλινγκ ο οποίος πληρώνεται κάθε μήνα με δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ζει μια άνετη χωρίς προβλήματα διαβίωσης ζωή, ότι άνθρωποι των 600 ευρώ μηνιαίως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ κανένα περιθώριο να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο, τόσο απλά.

Οπότε τα περί φορολογικής διεύρυνσης ακόμα και στους... άστεγους ακούγονται το λιγότερο φαιδρά.

Επειδή αυτός δεν έχει οικονομικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι όλοι διαθέτουν τις δικές του υψηλές αποδοχές. Εξυπνάδες με τον πόνο του άλλου είναι εύκολο να λέει ο καθένας.

Πάντως το κλίμα μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των Θεσμών δείχνει θετικό. Μάλλον ήρθε η ώρα η ελληνική κοινωνία να  πάρει ανάσες μετά την δεκαετή φορολογική αφαίμαξη.

Φυσικά η φορολογική «απελευθέρωση» των δούλων είναι το ένα ζήτημα, το άλλο ζήτημα που πολύ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως θα λυθεί είναι των τραπεζών.

Η ελληνική κοινωνία ουσιαστικά δεν έχει καμία τραπεζική υποστήριξη για δημιουργία επιχειρήσεων εδώ και πολλά χρόνια. Τα «κόκκινα» δάνεια περιμένουν την λύση τους.

Ανάπτυξη χωρίς τράπεζες δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία και πουθενά.

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 1521 φορές