Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:14: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 31 Μαϊος 2019 13:53

Σπήλιος Λιβανός: Όλοι μαζί να κάνουμε το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής πράξη

Την Κυριακή οι πολίτες έστειλαν το πρώτο σημαντικό μήνυμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε πως με νηφαλιότητα, ενότητα, όραμα και ξεκάθαρο πρόγραμμα μπορεί να νικήσει τις δυνάμεις των άκρων και του λαϊκισμού, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες.

Πλέον το δίλλημα των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι σαφές. Μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ που θα μπορέσει άμεσα να αρχίσει δουλειά για να αλλάξει την πορεία της χώρας ή πιθανές νέες εκλογές με απλή αναλογική που θα οδηγήσουν στο χάος και την παράταση της αβεβαιότητας. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ επιτακτική ανάγκη από τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης και κυρίως το ΚΙΝΑΛ να πάρει από σήμερα θέση για το πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα. Προσωπικές στρατηγικές, στάση αναμονής και ψευδοδιλλήματα δεν χωρούν σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

Η κάλπη των ευρωεκλογών έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για το τι θέλει ο ελληνικός λαός. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ για πρώτη φορά επικράτησε καθολικά όχι μόνο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των εργαζομένων. Οι πολίτες με την ψήφο τους κατέρριψαν μια σειρά από μύθους που είχαν καλλιεργηθεί κατά το παρελθόν, όπως ότι η ΝΔ υστερεί στη ψήφο των γυναικών (κέρδισε με 8,4%), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους (έχασε με 4,8%) ή ότι έχει την πρωτοκαθεδρία στους νέους απέναντι στη ΝΔ στους οποίους επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) στην οποία η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες, καθώς έλαβε μόλις 20,9% ενώ ηττήθηκε με 9.9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με 9.2 μονάδες στην ομάδα 45-54, με 6,8 μονάδες στην ομάδα 55-64 και με 17.2 μονάδες στην ομάδα 65+.

Την ίδια ώρα καθολική ήταν η επικράτηση της ΝΔ και σε όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ότι στους Δημοσίους Υπαλλήλους η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%.

Μεγάλη ανατροπή είχαμε και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα όπου η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά.

Σημαντικά είναι και τα ευρήματα που έχουν να κάνουν με τη στάση των συνταξιούχων, οι οποίοι και δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις παροχές της τελευταίας στιγμής. Το 40.2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ ενώ μόλις το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε μόλις 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες. Η μόνη κατηγορία που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ είναι αυτή των ανέργων με 9,5%, με μεγάλη όμως μείωση των ποσοστών του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της ΝΔ με 26% διαφορά.

Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει πως στην κοινωνία η Νέα Δημοκρατία έχει αποκτήσει μια ουσιαστική δυναμική η οποία δεν μπορεί να ανατραπεί. Στα χέρια όλων μας είναι πλέον αν αυτή τη δυναμική θα την μετατρέψουμε σε ισχυρή δύναμη έτσι ώστε με αυτοδύναμη ΝΔ να μπορέσουμε να σηκώσουμε και πάλι την Ελλάδα ψηλά.