Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:34: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 17:46

Γιώργος Παπαναστασίου: «Οι πολίτες έχουν λάβει το μήνυμα της ξεκάθαρης εντολής» – ΗΧΗΤΙΚΟ

Μεγάλη συνέντευξη του Δημάρχου Αγρινίου, λίγες ώρες πριν τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου

Τα χαρτιά του, λίγες ώρες πριν τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, άνοιξε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Αγρίνιο Νέα Αρχή – Τόπος να ζεις». Ο κ. Παπαναστασίου παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και στον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελόπουλο, μιλώντας για όλους και για όλα.

Αρχικά ο Δήμαρχος Αγρινίου τοποθετήθηκε για το προεκλογικό κλίμα όπως ο ίδιος το λαμβάνει και τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, αναφέροντας:

«Ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τα τοπικά ζητήματα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πάντα δημιουργούν στον πολίτη την αίσθηση της συμμετοχής και γι’ αυτό συνήθως δεν έχουμε μεγάλη αποχή. Ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης είναι ο πιο κοντινός στον πολίτη. Πραγματικά οι πολίτες νοιάζονται. Νοιάζονται για τον τόπο τους, νοιάζονται για τον τόπο που ζουν, θέλουν ο τόπος τους να γίνει καλύτερος. Η αυτοδιοίκηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και της δημοκρατίας αλλά και της στήριξης του πολίτη. Σε ότι αφορά τους αναποφάσιστους, ασφαλώς και η δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι ο χώρος που πραγματικά προσπαθούν όλοι οι υποψήφιοι να προσεγγίσουν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Θεωρώ όμως  ότι όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές δεν θα υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι. Η μεγάλη πλειοψηφία των αναποφάσιστων πλέον αποκρυσταλλώνει άποψη».

Εν συνεχεία ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην πεποίθησή του ότι θα εκλεγεί από την 1η Κυριακή αλλά και στις ενδεχόμενες συνεργασίες εφόσον υπάρξει 2ος γύρος, στα «πυρά» που δέχεται από τους αντιπάλους του για τις ασφαλτοστρώσεις των τελευταίων ημερών, στο μεγάλο θέμα του Πάρκου, στις προγραμματικές θέσεις των αντίπαλων συνδυασμών, στην πιθανότητα διεξαγωγής ντιμπέιτ σε περίπτωση που οι εκλογές οδηγηθούν σε 2η Κυριακή, στα σενάρια που τον θέλουν να θέτει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου καθώς και στις επιθέσεις από την πλευρά της Χριστίνας Σταρακά.

1η Κυριακή – Ενδεχόμενες συνεργασίες στον 2ο γύρο λόγω απλής αναλογικής

«Η 2η Κυριακή έχει να κάνει μόνο με την εκλογή του Δημάρχου. Δεν έχει να κάνει με εκλογή δημοτικών συμβούλων. Ο αριθμός πλέον εκλογής των δημοτικών συμβούλων σχετίζεται με το ποσοστό της 1ης Κυριακής σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι πρότινος, στις εκλογικές διαδικασίες. Προσωπικά πιστεύω ότι οι εκλογές θα κριθούν από τον 1ο γύρο. Γιατί πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι έτσι θα πάμε μπροστά. Δεν θέλουν ούτε να πάμε πίσω, ούτε να κάνουμε σημειωτόν. Ούτε να ψάχνουμε να βρούμε με ποιον τρόπο θα διοικηθεί την επόμενη μέρα ο Δήμος. Σε περίπτωση όμως που έχουμε 2ο γύρο, ο Δήμαρχος θα κληθεί να φτιάξει μία πλειοψηφία κατ’ εμέ με όρους πάνω από το τραπέζι. Σε πολλές περιπτώσεις όμως θα δείτε και σε όλη την Ελλάδα, ότι θα γίνουν και διεργασίες κάτω από το τραπέζι. Γι’ αυτό ήμουν εξαρχής ενάντια σε αυτό το σύστημα. Ήμουν ξεκάθαρος όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΕΔΕ. Πάντως είναι ξεκάθαρο λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνία ότι ο συνδυασμός μας έχει ρεύμα νίκης. Το ρεύμα νίκης φαίνεται και εγώ πραγματικά ώρες – ώρες ενθουσιάζομαι όσο και να προσπαθώ να είμαι συγκρατημένος. Θεωρώ ότι οι πολίτες το έχουν λάβει το μήνυμα της ξεκάθαρης εντολής. Ξεκάθαρη εντολή ώστε την επόμενη μέρα να συνεχίσουμε να προχωρήσουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε ετοιμάσει. Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα. Θα δείτε μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο ότι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Πρόγραμμα που θα αλλάξει τη μορφή του Αγρινίου. Δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία. Κάναμε πολύ σκληρή δουλειά όταν αναλάβαμε για να ρυθμίσουμε τα οικονομικά του Δήμου. Στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο για όλη τη χώρα. Με μειώσεις και περικοπές πόρων και capital controls. Το καινούργιο σύστημα της απλής αναλογικής έδωσε τη δυνατότητα της ελπίδας σε ανθρώπους και παρατάξεις και να θεωρούν ότι την επόμενη μέρα θα είναι ρυθμιστές. Νομίζω όμως ότι αυτό δεν βγαίνει στην παρούσα περίπτωση και στο Δήμο Αγρινίου».

Ασφαλτοστρώσεις     

«Και πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή κάναμε ασφαλτοστρώσεις. Κάθε χρόνο ρίχνουμε ασφαλτικά. Και την επόμενη εβδομάδα θα πέφτουν ασφαλτικά.  Και πιο μετά και αυτό γιατί υπάρχει ένας προγραμματισμός και οι ασφαλτοστρώσεις αυτές ήταν στο προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα που είχε ψηφιστεί το 2017 και ήταν για το 2018 μόνο που μας καθυστέρησαν οι εργολαβίες λόγω του σχετικού νόμου (περί δημοσίων έργων) που προκαλεί χρονοτριβές αλλά μέσα στο χειμώνα δεν μπορούσαν να γίνουν ασφαλτοστρώσεις, όταν υπογράψαμε τα συμφωνητικά Νοέμβρη μήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεχίζουμε, δεν σταματάμε υπάρχει διοίκηση στο Δήμο, μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Η καινούργια δημοτική αρχή αναλαμβάνει την 1η Σεπτέμβρη».

Πάρκο

«Είπα συγκεκριμένα ότι η μελέτη για το Πάρκο ελέγχθηκε από το Δασαρχείο και προχωράει για την οριστική του έγκριση, από την διεύθυνση δασών και την αποκεντρωμένη διοίκηση. Αυτό είπα και στην ομιλία μου, αλλά προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τα λεγόμενά μου. Ένα είναι από την πλευρά μου το ερώτημα. Θέλουν ή δεν θέλουν να γίνει το Πάρκο; Το Πάρκο θα γίνει μετά τις εκλογές, απλώς κάποιοι θέλουν να το φρενάρουν για να το χρησιμοποιήσουν ως αντιπολιτευτικό όπλο στις εκλογές. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να γίνει το Πάρκο όπως πρέπει και να μην έχουμε προβλήματα του παρελθόντος. Και το Πάρκο το είχαμε βρει καυτή πατάτα στα χέρια μας. Δεν μπορούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να μας εγκαλούν, για όσα πληρώσαμε για λάθη του παρελθόντος. Κάποιοι επενδύουν πολιτικά στο να μην γίνει το Πάρκο. Είναι σημείο αναφοράς και πρέπει να μας ενώνει. Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική της έκβαση. Βλέπω από αντιπάλους στα προγράμματα θεωρίας τους να μην έχουν καμία πρόταση για το Πάρκο. Ας αφήσουν τα τερτίπια και ας μιλήσουν ξεκάθαρα και να σταματήσουν να επενδύουν στην καταστροφολογία».

Προγραμματικές θέσεις συνδυασμών 

«Έχουν επιδοθεί κάποιοι να κατηγορούν την παρούσα δημοτική αρχή και κυρίως το Δήμαρχο, χωρίς προτάσεις, χωρίς θέσεις χωρίς να μας λένε τι θα κάνουν αύριο για κανένα από τα μεγάλα ζητήματα. Προγράμματα εντελώς θεωρητικά που έγιναν από ανθρώπους οι οποίοι πιθανώς δεν έχουν σχέση με τον τόπο, ενώ εμείς κάναμε ένα πρόγραμμα που ήταν και απολογισμός και κάναμε και το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Δείτε και τις ομιλίες κάποιων συγκεκριμένων. Ήταν ένα κατηγορώ προς το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή και τίποτα ως πρόταση. Εγώ την προηγούμενη φορά που εκλέχθηκα δεν κατηγόρησα κανέναν. Έκανα προτάσεις για το αύριο. Να μας πει από την άλλη ένα έργο η κ. Σταρακά που έκανε στο Αγρίνιο ως Αντιπεριφερειάρχης. Δεν υπάρχει. Εγώ τον απολογισμό μου τον έκανα. Η κ. Σταρακά ως Αντιπεριφερειάρχης έκανε κάτι αντίστοιχο;».

Ντιμπέιτ

«Εγώ την πρόταση για ντιμπέιτ την έκανα εδώ και ένα μήνα στην προηγούμενη συνέντευξη που κάναμε κ. Αγγελόπουλε. Το έχω ζητήσει ξεκάθαρα. Να βγούμε και να πούμε την πρότασή μας για το αύριο του τόπου μας. Με εξαίρεση κάποιες παρατάξεις που κρατάνε το επίπεδο δεν έχω δει προτάσεις συγκεκριμένες. Ας έρθουν να συζητήσουμε. Σε περίπτωση που υπάρξει 2ος γύρος θα καταθέσω και επίσημα αίτημα για διεξαγωγή ντιμπέιτ. Θα πρέπει να γνωρίζει ο δημότης τι πρεσβεύει ο καθένας».

Αστεία τα σενάρια για υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου

«Είναι αστείο. Όσοι το λένε αυτό δεν γνωρίζουν τον Παπαναστασίου. Έχουν ένα συγκεκριμένο λόγο που το λένε και αυτός ο λόγος δεν είναι καθόλου καλοπροαίρετος. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Έχω μιλήσει ξεκάθαρα για δύο θητείες στο Δήμο Αγρινίου και θα το κάνω πράξει με εντολή των δημοτών μου».

«Πυρά» από την πλευρά της Χριστίνας Σταρακά

«Δεν ξέρω ποιους συμβουλάτορες έχει η κ. Σταρακά και ποιος της γράφει τους λόγους της. Ο τρόπος που μίλησε στην προηγούμενή της ομιλία, για μένα προσωπικά για τον Δήμαρχο, δεν ήταν μόνο απαξιωτικός ήταν εντελώς άστοχος, που δεν συνάδει με τα ήθη που έχουμε συνηθίσει σε αυτόν τον τόπο».

sinidisi.gr