Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:08: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 13:17

Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των Περιφερειακών - Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών

Με τη χρήση ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος θα γίνει η μετάδοση των αποτελεσμάτων των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου 2019 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Με το Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα τα αποτελέσματα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία και συγκεντρωτικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα μεταδίδονται έγκυρα και υπεύθυνα στο εσωτερικό δίκτυο των κτηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στο Διαδίκτυο (Internet) χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση (μετάδοση σε πραγματικό χρόνο) από την ειδική σελίδα https://ekloges2019.pde.gov.gr/ της Π.Δ.Ε. και μέσω του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και δοκιμές, προκειμένου να διαφανεί η ετοιμότητα στα Συστήματα της Περιφέρειας. Τον γενικό συντονισμό έχουν ο Γενικός Διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας Κωνσταντίνος Κόλλαρης και ο Διευθυντής Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ανεστόπουλος.

Συστάθηκαν συνεργεία υπαλλήλων για την καταχώρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Τις βραδιές των εκλογών τρία συνεργεία από τριάντα περίπου υπαλλήλους σε Πάτρα, Πύργο, Μεσολόγγι θα εργαστούν για την καταχώρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο «Ειδικό Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών και Ευρωεκλογών Μαΐου 2019».

Οι βασικές λειτουργίες που θα παρέχει το Πληροφοριακό Σύστημα είναι οι ακόλουθες:

  • καταχώρηση των στοιχείων της ψηφοφορίας (εγγεγραμμένοι, ψηφίσαντες, έγκυρα, άκυρα, λευκά, ψήφοι Κομμάτων (Ευρωεκλογές), ψήφοι Περιφερειακών και Δημοτικών Συνδυασμών) ανά Εκλογικό Τμήμα,
  • αυτόματος έλεγχος ορθότητας των καταχωρημένων στοιχείων ψηφοφορίας που έλαβαν τα Κόμματα (Ευρωεκλογές) και οι Συνδυασμοί (Περιφερειακοί και Δημοτικοί),
  • επεξεργασία των αποτελεσμάτων (συμμετοχή, λευκά, άκυρα, ψήφοι και ποσοστά Συνδυασμών και Κομμάτων) και εκτύπωση αυτών (αναλυτικά και συγκεντρωτικά) σε επίπεδο Εκλογικού Τμήματος, Δημοτικού Διαμερίσματος, Δημοτικής Ενότητας, Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας (Νομού) και Περιφέρειας,
  • δημιουργία ψηφιακών αρχείων (csv) με τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα και έτοιμα για εισαγωγή στα ηλεκτρονικά συστήματα των MME,
  • μετάδοση των αποτελεσμάτων ζωντανά στο Διαδίκτυο μέσω της ειδικής σελίδας https://ekloges2019.pde.gov.gr/, αλλά και της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (www.pde.gov.gr).

Τα στοιχεία που θα εκδίδει το Πληροφοριακό Σύστημα

Τα στοιχεία που θα υπολογίζει και εκδίδει το Πληροφοριακό Σύστημα είναι τα ακόλουθα:

  • Ψήφοι και ποσοστά Δημοτικών Συνδυασμών ανά Εκλογικό Τμήμα, Δημοτικό Διαμέρισμα, Δημοτική Ενότητα και Δήμο
  • Ψήφοι και ποσοστά Περιφερειακών Συνδυασμών ανά Εκλογικό Τμήμα, Δημοτικό Διαμέρισμα, Δημοτική Ενότητα, Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) και στην Περιφέρεια
  • Ψήφοι και ποσοστά Κομμάτων Ευρωεκλογών ανά Εκλογικό Τμήμα, Δημοτικό Διαμέρισμα, Δημοτική Ενότητα, Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) και στην Περιφέρεια.

Στις επαναληπτικές εκλογές (2/6), σε κάθε αποτέλεσμα Εκλογικού Τμήματος και σε κάθε συγκεντρωτικό πίνακα των Δημοτικών και Περιφερειακών Συνδυασμών (σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος, Δημοτικής Ενότητας, Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας, Περιφέρειας) θα αντιπαραβάλλονται τα αντίστοιχα αποτελέσματα του Α΄ γύρου, προκειμένου να είναι δυνατή η μεταξύ τους σύγκριση και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Στις εκλογές αυτές αξιοποιούνται υποδομές του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ και του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) του Δήμου Πατρέων (1Gbps), οι κρατικές υποδομές νέφους (Gcloud της Γ.Γ.Π.Σ.) και υπάρχει άμεση συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Διαχείρισης Περιστατικών Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών για την ασφαλή έναντι ηλεκτρονικών επιθέσεων μετάδοση των αποτελεσμάτων.