Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 18:29

Εκλογές 2019: Ο διαδραστικός χάρτης της κάλπης – Πού και πώς ψηφίζετε

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες (Ευρωβουλή, περιφέρειες, δήµοι, κοινότητες), με αποτέλεσμα να είναι πολλές και διάφορες οι απορίες του εκλογικού σώματος για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία. Ακόμη και σήμερα, πέντε ημέρες πριν από τη «μεγάλη ημέρα», αρκετοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν τόσο για στις ευρωεκλογές όσο και τις δημοτικές εκλογές.

Στον διαδραστικό χάρτη του υπουργείου Εσωτερικών που ακολουθεί ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να πατήσει πάνω στην εκλογική περιφέρεια που ανήκει και να δει περισσότερες πληροφορίες για τη σταυροδόσια, κτλ.

Δείτε πρώτα εδώ πού ψηφίζετε, βάζοντας τα κάτωθι στοιχεία:

Επώνυμο (Ολογράφως)
Όνομα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα, από το πρώτο Όνομα)
Όνομα πατέρα (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
Όνομα μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
Ημερομηνία γέννησης (4 αριθμοί)
Μόλις συμπληρώσει τα παραπάνω στοιχεία, ο ψηφοφόρος θα μάθει σε ποιο εκλογικό κέντρο θα πρέπει να πάει προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 26 Μαΐου.

Βρείτε το εκλογικό σας διαμέρισμα στον χάρτη

Πώς ψηφίζετε σε κάθε εκλογική διαδικασία

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

-Στους δήµους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, μπορείτε να βάλετε μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Αν, παρόλ’ αυτά, βάλετε περισσότερους από τρεις σταυρούς, το ψηφοδέλτιο εξακολουθεί να θεωρείται έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται όµως υπόψη κανένας σταυρός προτίµησης.

-Στους δήµους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, βάζετε σταυρό ως εξής:

σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι µονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική
σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δηµοτικούς συµβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή/και
σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήµου.

Αν, ωστόσο, βάλετε περισσότερους σταυρούς από όσους προβλέπεται παραπάνω, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίµησης για τους υποψήφιους του µέρους αυτού.

Επίσης, ο εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συµβουλίου της δηµοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύµβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.

Στις Ευρωεκλογές

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα. Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνοµική µου ταυτότητα;

Μπορείτε να ψηφίσετε µε την αστυνοµική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατοµικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταµείων που έχουν εκδοθεί από τις αρµόδιες ελληνικές αρχές. Η «κοµµένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. µεταβολή επωνύµου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκοµίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώµατα ασφαλείας χρησιµοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να προσκοµίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Πότε θα είναι κλειστά τα σχολεία;

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 και τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2019. Σε όσες περιφέρειες ή δήμους θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 και τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019, αντίστοιχα.

Πηγή: ethnos.gr