Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 18 Μαϊος 2019 13:49

Χριστίνα Σταρακά: «Το Αγρίνιο δικαιούται Μουσείο αντάξιο του μεγέθους και της Ιστορίας του»

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα 18 Μαΐου, αναδεικνύει, δυστυχώς, το μεγάλο κενό για την πόλη του Αγρινίου, η οποία στερείται ενός σύγχρονου χώρου στον οποίο θα μπορούσε να αναδειχθεί η Ιστορία και ο Πολιτισμός της ευρύτερης περιοχής.

Η υστέρηση αυτή γίνεται ακόμη πιο αισθητή από το γεγονός ότι τα εμβληματικά κτίρια της πόλης, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πορεία της στον χρόνο, όχι μόνο δεν έχουν αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή αλλά έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Αντί αυτά τα ιστορικά και γεμάτα μνήμες κτίρια να είναι προνόμιο για την πόλη και να συμβάλουν στην ταυτότητά της,  έχουν καταστεί μια μαύρη τρύπα στον αστικό ιστό.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή στην θητεία της δεν ανέλαβε καμία σοβαρή πρωτοβουλία ούτε για την δημιουργία μουσείου αντάξιου της ιστορίας και του μεγέθους του Αγρινίου ούτε για την ίδια την αξιοποίηση των κτιρίων, φανερώνοντας την ανικανότητά της να διαχειριστεί ένα ακόμη κρίσιμο θέμα για την περιοχή.

Ο Συνδυασμός «Αγρίνιο Μπορείς» έχει στις προτεραιότητές του την δημιουργία ενός διαχρονικού μουσείου, αξιοποιώντας τα εγκαταλειμμένα ιστορικά κτίρια της πόλης τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα, στο πρόγραμμα και στο σχεδιασμό του Συνδυασμού είναι η δημιουργία μουσείου Καπνού, ενός ζωντανού μουσείου όπου θα ακολουθηθούν όλες οι καλές πρακτικές σύγχρονων παρόμοιων μουσείων με διαδραστικές και εικονικές εφαρμογές.